Zwaardemaker

Al bijna 100 jaar drukt het silo- en bedrijfsgebouw Zwaardemaker als een van de laatst resterende industriële panden aan de Zaan zijn ruimtelijke stempel op de Rosmolenbuurt in Zaandam. Deze in 1911-1913 gebouwde betonnen kolos domineert met een bouwhoogte van bijna 40 meter het beeld van deze kleinschalige 19e-eeuwse woonwijk in Zaanstad. Reeds vanaf 1998 zijn we als architectenbureau betrokken bij de planvorming rondom dit imposante complex. Met de benoeming van het complex tot rijksmonument in 2001 is de keuze voor de planaanpak definitief op behoud van het pand vastgelegd. Al snel is er met het oog op een functionele invulling van het monument Zwaardemaker gekozen voor de realisatie van een aantal appartementen binnen het bestaande casco.
Resultaat is een invulling met 36 appartementen, in grootte variërend van 60 tot 160 m2, passend binnen de originele bouwkundige structuur van het rijksmonument. Zonder al te veel concessies te doen aan de oorspronkelijke uitstraling van dit vroeg 20e-eeuwse betonnen gebouw, zijn er goed functionerende, eigentijdse appartementen gerealiseerd binnen het bestaande kolommenraster van het ge-bouw. Het handhaven van enkele typische industriële elementen, zoals zuigerarm, watertank en brandwerende deuren, heeft bijgedragen aan de beeldvorming.

Op het terreingedeelte ten zuiden van het monument, waar in de zeventiger jaren de oorspronkelijke bebouwing door brand is verwoest, wordt als complementaire wederhelft van het monumentale gebouwencomplex Zwaardemaker een modern en eigentijds vormgegeven appartementencomplex gerealiseerd. Met de oplevering van het monument in januari / februari 2006, is de afronding van dit langdurige proces ingezet. De nieuwbouw, bestaand uit twee appartementen gebouwen en een parkeervoorziening, zal in de loop van de zomer van 2006 worden opgeleverd.
Met name de combinatie van restauratie en nieuwbouw, de realisatie van veel openbare ruimte op straatniveau en de grote differentiatie in de appartementen zal er zorg voor dragen dat het complex Zwaardemaker op een natuurlijke en logische wijze zal worden opgenomen in de ruimtelijke structuur van de Rosmolenbuurt.

Behoud en vernieuwing in symbiose.

<