De molenwijk in Amsterdam-Noord, grenzend aan het zuideinde van Oostzaan, is in de zestiger jaren in een bouwstroom als industrieel product gerealiseerd.
De stedenbouwkundige onderlegger van de wijk bestaat in grote lijnen uit vier molenwieken met identieke woningen. De molenwijk gold in die tijd als pilote project voor de Bijlmermeer.

Een molenwiek bestaat uit vier flats van 10 lagen hoog op een plint van bergingen. Aan de voorgevel een galerij, aan de achterzijde de balkons. Per wiek zijn er twee entrees, elk met een eigen lift en trappenhuis in totaal 40 woningen per entree.

De wijk kenmerkt zich verder door een open en groen maaiveld, op zichzelf een goed bruikbare buitenruimte, die doorsneden wordt door diverse langzame verkeersroutes. In de randen van het gebied bevinden zich diverse voorzieningen, zoals school, peuterzaal en een winkelcentrum.

Voor acht van de zestien flats hebben wij in het kader van een grootonderhoudtraject, naast de interne verbeteringen het aanzien van de flats opgewaardeerd door het formeren van nieuwe entrees in combinatie met een nieuwe gevelbekleding met transparant gekleurde glasstroken ter plaatse van de kop – en voorgevels.