Disteldorp en Vogeldorp

De economische groei en bloei rond 1900 vereisten voor de gemeente Amsterdam in toenemende mate nieuwe terreinen voor woningbouw. Vele industrieën hadden inmiddels hun weg naar “de overkant van het IJ” gevonden en binnen enkele jaren volgden er uitgebreide woonwijken. De eerste Wereldoorlog hield een massale huizenbouw tegen. Dit leidde ertoe dat aanvankelijk in 1917 voor de tijd van maximaal vijftien jaar Distel – en Vogeldorp werden gerealiseerd.

Deze geschiedenis herhaalde zich na de tweede Wereldoorlog met de bouw van kleine en eenvoudige duplex woningen gebouwd in Tutti-Frutti dorp in Tuindorp Oostzaan en eind jaren vijftig in Tuindorp Oostzaan west.

Vanuit onze restauratie en renovatie praktijk is regelmatig gebleken dat de instandhoudingstermijn van reguliere bouwwerken vaak wordt overtroffen door die van de tijdelijke, Distel – en Vogeldorp zijn hier een sprekend voorbeeld van. Beide dorpen als noodwoningen gebouwd, hebben inmiddels een beschermde status.

Hooyschuur architecten heeft in de beide dorpen de niet woongebouwen (de bijzondere gebouwen) gerestaureerd, de interne verbouw en indeling van deze gebouwen is met respect voor de status van het object in nauw overleg met de nieuwe huurders tot stand gekomen.