Van Brienenhof Amsterdam

Het van Brienenhof is in 1797 ontworpen door Abraham van ’t Hart, in die tijd stadsarchitect van Amsterdam, tevens architect van het Maagdenhuis op het Spui. Het hof aan de Prinsengracht in Amsterdam is gebouwd op de voormalige locatie van een bierbrouwerij, de Star. In opdracht van van Brienen zijn veel van de oorspronkelijke materialen uit deze brouwerij bij de bouw van het hof hergebruikt.

Voor de restauratie, die in opdracht van woningcorporatie Het Oosten is uitgevoerd, bestond het hof uit 18 eenheden met een kapel en een regentenkamer. Door de grote zolders (voorheen graanzolders) toe te voegen aan de woonruimte, zijn in de nieuwe situatie 26 wooneenheden variërend van 50 tot 80 m2 gerealiseerd. De regentenkamer en kapel zijn voor hun doel gehandhaafd.

De begane grond en souterrain vormen samen een woning, evenals de eerste verdieping met de zolder. De woningen zijn bedoeld voor alle leeftijdsgroepen, qua grootte en samenstelling zijn zij zodanig samengesteld, dat deze zich perfect voegen in het monumentale karakter.

De differentiatie van de 26 wooneenheden is als volgt:

03 – 4 kamerwoningen
10 – 3 kamerwoningen
13 – 2 kamerwoningen
De samenvoegingen hebben als doelstelling huisvesting met een sociaal karakter te creëren. Mede door de hoftuin (een zomerse ontmoetingsplaats) en de rol van huismeester(es) zal de juiste”hofjes-sfeer” in de stad weer herbloeien.

<