Afgelopen week is het project Fort Kijk afgerond en geopend.

Opening Fort door mr. P. van Vollenhoven 

Hooyschuur architecten + adviseurs is vanaf het begin bezig geweest met de voorbereiding van dit bijzondere project. Samen met het projectteam bestaand uit; Stadsherstel Amsterdam, Provincie NH, Landschap NH, Heeren van Zorg, Akerbouw, Herfst en Infra visie.

Tinker en Kloosterboer hebben het plan voor het bezoekerscentrum ontwikkeld en uitgevoerd. Fort Kijk maakt onderdeel uit van de stelling van Amsterdam en behoort tot Unesco werelderfgoed.

Restauratie
Het fort is zeer terughoudend gerestaureerd, dat wil zeggen dat alleen de benodigde technische reparaties aan het casco zijn uitgevoerd en het dus niet mooier is gemaakt vanuit esthetische overwegingen. Dit betekent dat reparaties zichtbaar zijn.

Aan de binnenzijde zijn de vertrekken, op de woonvertrekken na, dan ook niet voorzien van nieuw schilder- en sauswerk. Aangebrachte handgeschreven teksten op de muren zijn gespaard gebleven. Het was essentieel dat de oude atmosfeer van het Fort behouden zou blijven. Nieuwe toevoegingen zijn eigentijds gedetailleerd, zo zijn de nieuw toegevoegd kozijnen uitgevoerd in stalen profielen en voorzien van glas. Wij noemen deze aanpak dan ook wel “het nieuwe restaureren”.

Duurzaamheid
Door de toepassing van aardwarmte in combinatie met 540 PV panelen en zonnecollectoren, is het Fort nagenoeg zelfvoorzienend. De oude regenwatertanks onder het fort, die voorheen werden gebruikt om drinkwater te genereren, worden nu gebruikt voor het doorspoelen van de toiletten.

Programma
Zoals gebruikelijk bij herbestemming was het vinden van een nieuwe functie een van de grootste uitdagingen. Tijdens dit proces hebben Stadsherstel en de Heeren van Zorg elkaar gevonden. Dit heeft geresulteerd in een programma bestaande uit een woongroep (25 woningen) voor autistische jongeren. Een derde deel van het Fort is ingevuld door het nieuwe bezoekerscentrum. Dit door Tinker en Kloosterboer ontwikkelde centrum verteld het verhaal van het Fort, de Stelling en de natuur.

Interieur
De door Hooyschuur architecten + adviseurs ontworpen woningen voelen als een warme jas. De nieuwe wanden zijn opgebouwd met houten delen en zijn minimalistisch gedetailleerd.

Een op maat gemaakt keukenblok is voorzien van de benodigde inbouwapparatuur. Om extra bergruimte te creëren, zijn in de oorspronkelijke doorgangen aan de gevelzijde inbouwkasten gemaakt. Achter de spiegel in de badkamer is eveneens een kast weggewerkt. Ondanks het beperkte vloeroppervlak van de woningen is door een slimme inrichting een prettige woning ontstaan. Het afwerkingsniveau maakt dat je een boutique achtige hotel sfeer ervaart.

 

Fotografie A.J. van de Mossel Stadsherstel
Fotografie Bastiaan van ‘t Veer-Hooyschuur architecten+adviseurs

 

Zie ook de video op architectuur.nl

<