PG Wonen Oosthuizen

In opdracht van de Bouwcompagnie, projectontwikkelingsafdeling van de Wooncompagnie, hebben we een ontwerp gemaakt voor het realiseren van nieuwbouw voor een psychogeriatrische woongroep. Deze woongroep is gekoppeld aan het zorgcomplex “De Seevanck” gelegen aan de Raadhuisstraat te Oosthuizen. De nieuwbouw is gerealiseerd op de plek van de voormalige notariswoning op de hoek Raadhuisstraat/Wethouder M. Biermanstraat.

De hedendaagse woonvorm voor psychogeriatrisch wonen bestaat uit kleinschalige woongroepen van bij voorkeur 6 bewoners. Een woongroep bestaat uit 6 slaap/zitkamers met gedeelde sanitaire voorzieningen.
Uitgangspunten voor het ontwerp waren: kleinschalig, huiselijke sfeer en een persoonlijke benadering. De woningen beschikken over een gemeenschappelijke woonkamer/keuken en dienen over een buitenruimte te beschikken. Bij voorkeur worden er geen afzonderlijke ruimten gecreëerd voor de verzorgers, zodat zij deel uitmaken van de dagelijkse gang van zaken.
De architectuur gaat in op de maat en schaal van het dorpslint van Oosthuizen. Het volume bestaat uit twee archetype woningen en zijn door middel van een teruggelegen tussenlid met elkaar verbonden. De gevelopeningen in het metselwerk bestaan uit abstracte openingen met diepe neggen. Op de begane grond zijn de kozijnen weggemetseld en op de verdieping is een omgekeerd “Noordhollands kozijn” toegepast.

<