Katwijk Seinpost

Eind 2011 kregen we van de particuliere eigenaar van het appartementen gebouw “Seinpost” aan de boulevard van Katwijk opdracht om een sloop-nieuwbouw voorstel te ontwerpen.

De bestaande drie appartementen uit de vijftiger jaren waren programmatisch, technisch en functioneel  niet toekomst-bestendig.

In de loop van 2012 is een ontwerp tot stand gekomen dat als een “maatkostuum” aan de qua formaat zeer beperkte bouwlocatie is aangepast. Op de kop van de boulevard van Katwijk zijn opnieuw drie appartementen in vier bouwlagen ontworpen die qua massa, architectuur en materiaalgebruik heel goed op deze plek passen. Met de grote ronde balkons op de kop van het gebouw wordt de sterke visuele relatie met de zee benadrukt. Vanaf deze balkons hebben de bewoners van de drie appartementen een fantastisch uitzicht (van Scheveningen tot IJmuiden).

Omwille van het creëren van voldoende afstand naar de drukke boulevard van Katwijk zijn de woningen opgetild ten opzichte van het maaiveld. De bestaande witte tuinmuur is, in aansluiting op de naastgelegen panden gehandhaafd cq vernieuwd. De afgeronde driehoekige footprint van het gebouw wordt geheel begeleid door de rondgaande balkons met gebogen glazen hekken. De vormgeving verwijst naar de maritieme sfeer van de plek.

Het materiaalgebruik, baksteen, aluminium kozijnen, beton en glas, zijn bestand tegen de hevige invloeden van de natuur op deze plek. Het gebouw heeft de eerste novemberstorm goed doorstaan.

Samen met de drie inpandige parkeerplekken en de expressief vormgegeven entree aan de Seinpoststraat is de beëindiging van de boulevard van Katwijk aan de zuidzijde hiermee opnieuw vormgegeven.

<