Jansens en Dieperink

In de achter ons liggende decennia heeft het bedrijfscomplex van Jansens & Dieperink aan de Zuiddijk te Zaandam zich ontwikkeld tot een complexe verzameling kantoor- en productiegebouwen. Vanaf 2005 zijn we als bureau betrokken geraakt bij een intensieve inventarisatie van de bestaande en gewenste kantoorfaciliteiten. In 2007 heeft dat geleidt tot de start van de bouw van het nieuwe kantoorpand, pal aan de Zuiddijk.

Het hoogteverschil in de bouwlocatie ten gevolge van het eeuwenoude dijklichaam van de Zuiddijk is in het planconcept optimaal benut om de organisatie van het nieuwe kantoorpand vorm te geven. De begane grond tegen het dijklichaam dient als ontwerp- en archiefafdeling van het bedrijf. De eerste verdieping, direct bereikbaar vanaf de openbare weg op de dijk is de belangrijkste representatieve bouwlaag. De tweede en derde verdieping zijn wederom kantoorverdiepingen ten behoeve van verkoop, inkoop en directie.

De vormentaal van het gebouw (afwisselend gesloten en transparant) is afgestemd op de praktische indeling, waarbij met name de transparantie van de ontvangstruimtes en de entree op de eerste verdieping tot uitdrukking komen. De centrale verkeersruimte, waarin de statige trappen zowel functioneel als esthetisch een belangrijke rol spelen, is een letterlijke vertaling van de gewenste korte looplijnen en “openheid” in de bedrijfsstructuur. Het heldere kleurenschema, in zwart, wit en grijstinten, in combinatie met rvs en glas, zorgt voor een moderne maar ook degelijke uitstraling.

Door zijn prominente ligging in deze bocht van de Zuiddijk op bedrijventerrein Achtersluispolder is een aanzet gemaakt voor een opwaardering van dit deel van het bedrijventerrein. Jansens & Dieperink heeft hiermee een goed functionerend kantoorpand met een degelijke, eigentijdse uitstraling gekregen.

<