In 2001 kwam er een potentiële bouwlocatie vrij op een achtererf aan de Westzijde te Zaandam, direct aan de Zaan gelegen. Vanuit stedenbouwkundig oogpunt bleek het toelaatbaar op deze plek als tweede-lijns bebouwing een appartementengebouw aan de Zaan te realiseren. Gezien de toplocatie was de eerste inzet om tot een zeer hoogwaardige invulling te komen.

Gezien het grote belang van een goede, openbaar toegankelijke relatie met de Zaan is er voor gekozen in het verlengde van de hoofdontsluiting vanaf de Westzijde een 6,0 meter hoge onderdoorgang naar de rivier te realiseren. De hoofdvorm van het gebouw kwam vervolgens rechtstreeks voort uit dit uitgangspunt. Een volume met 4 appartementen boven de onderdoorgang, een centrale ontsluitingszone, een tweede volume met 6 appartementen vanaf het maaiveld en een bijna geheel verdiepte parkeerbak voor 13 auto’s.

De appartementen zijn vormgegeven als vrij indeelbaar plattegrond met een maat van 9,0 x 17,0 meter. Aan de stadszijde, tevens de zonnige kant wordt een groot balkon gerealiseerd, aan de Zaanzijde wordt een glazen pui over de gehele breedte van de woning gerealiseerd, rechtstreeks aan het water. In de verkoopfase hebben we de diverse kopers begeleid bij het bepalen van de indeling van de appartementen. In deze fase zijn er ook enkele optionele balkons aan de Zaanzijde aan het bouwplan toegevoegd.

De gekozen steen, in combinatie met prefab beton elementen en de houten plafonds geeft het gebouw een rustige, rijke uitstraling. De eenvoudige en heldere hoofdvorm draagt hieraan bij.

Het feit dat alle 10 appartementen ruim voor het einde van de bouw zijn verkocht toont aan dat de kwaliteiten die dit gebouw op deze plek in het centrum van Zaandam te bieden heeft door de markt zeer wordt gewaardeerd.