De Melisstokelaan bevindt zich in het herstructureringsgebied Overdie. Dit gebied, ontwikkeld in de jaren zeventig, is gelegen tegen het centrum van Alkmaar en wordt omringd door de Oostelijke rondweg. De sociale woonpartners alhier zijn voornemens om de komende jaren het woningbezit in dit gebied duidelijker te differentiëren. Woningstichting SVA heeft er voor geopteerd om voor de huidige doelgroep de flat door te exploiteren, waarbij er voor gekozen is de flat een nieuw gezicht te geven en de individuele woonkwaliteit te vergroten.

Uitgangspunt voor het ontwerp is de flat te ontdoen van haar grafische versieringen en kleuren, en te kiezen voor het versterken van de kwaliteiten van het stedenbouwkundige volume.

De entree zonder allure maakt plaats voor een duidelijk vormgegeven hightech entree met veel ruimte en lucht, een sterk overkragend dak in combinatie met een houten loper versterken de routing naar de entree. De kopgevel is voorzien van de lichttekst “Melis Stoke” en dit element geeft s´avonds duidelijk aan waar de entree zich bevindt. Nieuwe liften dragen bij aan de woonkwaliteit en in het trappenhuis zijn de betegelde harde wanden vervangen door natuurlijke en tijdloze materialen.

De felle rode kleuren op de gevels zijn vervangen door ingetogen grijstinten met op woning entreeniveau een houten accent. Met deze ingreep wordt aangetoond dat door het versterken van de stedenbouwkundige kwaliteiten van de flat in combinatie met natuurlijke materialen en terughoudend kleurgebruik deze flat haar positie in de wijk voor de komende jaren heeft gevestigd.

Renovatie flat Melis Stokelaan

Image Gallery v0.1b

Loading images.. hold on!